Shell wordt voorzichtiger met extra investeringen in de ontwikkeling van schaliegas in de Verenigde Staten.

Shell schroeft zijn investeringen in de Verenigde Staten dit jaar met 20 procent terug ten opzichte van 2013. Dat meldde het olie- en gasconcern donderdag voorafgaand een investeerdersdag.

Shell heeft de afgelopen jaren flinke verliezen geleden op zijn pogingen om in de VS een positie op te bouwen in de winning van schaliegas.

Het concern schreef vorig jaar al ruim 2 miljard dollar af op zijn schaliegasactiviteiten en kondigde aan ze onder de loep te zullen nemen. Shell heeft nu besloten de activiteiten te verkleinen, maar niet volledig te stoppen.

Een woordvoerder gaf aan dat er dit jaar zo’n 4 miljard dollar in de onconventionele winning van gas in de VS zal worden geïnvesteerd .Die investeringen worden gericht op velden die tegen de laagste kosten het grootste potentieel bieden. In de VS blijft Shell daarnaast inzetten op diepwaterboringen en zogeheten zware olie.

Investeringen Shell

Voor 2014 gaan de totale investeringen, inclusief overnames en dergelijke, naar 37 miljard dollar. Dat is zo'n 9 miljard dollar minder dan afgelopen jaar.

In 2014 en 2015  jaar wil Shell-topman Van Beurden afscheid nemen van olie- en gasactiviteiten die voor zo'n 15 miljard dollar in de boeken staan. Voor Shell gaat het om minder dan 10 procent van de bedrijfsportefeuille.Tot nog toe heeft Shell al voor 4,5 miljard dollar aan verkopen bekend gemaakt. Daarbij gaat het onder meer om een raffinaderij en tankstations in Australië en olievelden in de Noordzee.

De Nederlander die Shell de komende jaren aanstuurt, heeft één mantra: alle relevante bouwstenen van het bedrijf onder de loep nemen en strenger dan voorheen beoordelen: is de activiteit competitief en winstgevend genoeg? Wat zijn de groeivooruitzichten en hoeveel geld moet ernaar toe? Zijn er twijfels, dan moet stoppen of verkopen een serieuze optie zijn.

Van Beurden maakt schoon schip

Dat Van Beurden de bezem door Shell's olie- en gasactiviteiten haal, heeft veel te maken met grote tegenvallers die begin dit jaar aan het licht kwamen. Shell verraste beleggers met een forse lagere winst over het vierde kwartaal van 2013. Bij de tak voor raffinage van ruwe olie tot motorbrandstoffen en andere producten was er zware druk op de winstmarges en ook de verkoop van brandstoffen liep niet al te best.

Daarnaast had Shell last van hogere kosten bij de zoektocht naar nieuwe olie- en gasbronnen, en bovendien vielen de geproduceerde volumes van olie en gas tegen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl